7 antwoorden op jouw vragen over een Babyshower

Een van je beste vriendinnen, je zus of schoonzus is in verwachting. Hoe leuk! Tijd voor een babyshower! Maar hoe gaat het organiseren van een babyshower precies in zijn werk? Waar moet je aan denken en wie is er eigenlijk verantwoordelijk? Wij hebben de antwoorden op jouw vragen over een babyshower op een rijtje gezet. 

babyshower vragen

1. Hoe ziet een babyshower eruit?

Een babyshower is bedoeld als verrassing om de mommy to be te verwennen met cadeautjes en in het zonnetje te zetten. Vaak weet de aanstaande moeder niet van de babyshower af en wordt het als verrassing georganiseerd. Een babyshower vier je in principe met vriendinnen, maar meestal zijn de moeder en schoonmoeder ook aanwezig. De middag wordt gevuld met hapjes, drankjes, spelletjes en het geven van cadeautjes om de aanstaande moeder in de watten te leggen. Meestal heeft een babyshower ook een thema qua versiering en activiteiten

2. Wat is het verschil tussen een babyshower en een kraamfeest? 

Naast de babyshower organiseren ouders vaak ook een kraamfeest, ook wel kraamborrel of babyborrel genoemd. Een zwangerschap en de geboorte van een baby moeten natuurlijk groots gevierd worden. Maar wat is precies het verschil tussen een babyshower en een kraamfeest? Het belangrijkste verschil is de periode: een babyshower vindt 4 tot 6 weken voor de bevalling plaats en een kraamfeest 4 tot 6 weken na de bevalling. Daarnaast staat bij een babyshower de mommy to be in de belangstelling en bij een kraamfeest draait alles om de kleine spruit. De cadeautjes worden hier dus ook op aangepast. Bij een babyshower geef je cadeaus om de aanstaande mama in de watten te leggen, terwijl de cadeautjes bij een kraamfeest draaien om de pasgeborene. Tot slot wordt een babyshower door vriendinnen van de mommy to be georganiseerd en een kraamfeest wordt door de kersverse ouders zelf georganiseerd. Ben je benieuwd naar geschikte cadeaus voor de babyshower? Bekijk dan deze blog over de leukste babyshower cadeaus!

3. Wie organiseert de babyshower? 

Een ding is zeker, de babyshower is een verrassing voor de mommy to be. Maar wie neemt de organisatie van de babyshower dan op zich? Het feest komt uit Amerika overgewaaid en in principe is het de bedoeling dat een goede vriendin de babyshower organiseert. Uiteraard kan dit ook gewoon een familielid zijn. Het belangrijkste is dat degene die de babyshower organiseert dichtbij de aanstaande moeder staat, zodat ze weet wat de wensen zijn. 

4. Wanneer geef je een babsyhower? 

De timing van een babyshower is erg belangrijk. We raden aan om de babyshower te organiseren rond de 6e of 7e maand van de zwangerschap. Dit is ongeveer tussen de 25 en 32 weken. In deze fase van de zwangerschap is de mommy to be nog mobiel genoeg om mee te doen en te genieten van de shower. Ga je een babyshower eerder plannen, dan is er nog een kans dat er complicaties optreden. Plan je de babyshower vlak voordat de baby geboren wordt, houdt er dan rekening mee dat de aanstaande moeder vermoeid kan zijn, zich niet helemaal fit voelt of dat de baby eerder kan komen dan verwacht. 

5. Wie betaalt de babyshower? 

Het is gebruikelijk om de kosten van een babyshower te verdelen onder de gasten. In sommige gevallen biedt de moeder/schoonmoeder of partner aan om de kosten op zich te nemen. Uiteraard is het niet de bedoeling dat de mommy to be zelf opdraait voor de kosten van de babyshower! Maak in ieder geval van tevoren duidelijk afspraken over het budget en voor wie de kosten zijn. Daarnaast hebben we een aantal handige tips op een rijtje gezet om een mooie babyshower neer te zetten met een beperkt budget.

6. Houdt de mommy to be wel van al die aandacht? 

Als vriendin van de aanstaande moeder is het natuurlijk super leuk om een babyshower te organiseren en helemaal los te gaan. Het feest is van Amerikaanse oorsprong en wordt vaak geassocieerd met over de top versieringen, activiteiten en een mierzoet blauw of roze thema. Jij ziet jezelf al helemaal los gaan om er een spektakel van te maken, maar vergeet niet te checken bij de mommy to be of ze wel op een babyshower zit te wachten. En in welke vorm? Zet dit dus bovenaan jouw to do lijstje als babyshower organisator. Misschien wil de aanstaande moeder het graag heel klein houden? Wil je de babyshower volledig als verrassing organiseren? Check dan bij de partner hoe de mommy to be er in staat. Misschien wil hij ook wel een feestje. In dat geval kan je ook een ‘Dadchelor party’ organiseren.

7. Is de partner wel of niet uitgenodigd?

Volgens de etiquette hoort een partner niet aanwezig te zijn op de babyshower. De babyshower staan natuurlijk helemaal in het teken van de zwangere vrouw. Het is haar moment om verrast en verwend te worden. Toch is het belangrijk om even dubbel te checken wat de wensen zijn van de partner en eventueel de mommy to be. Misschien wil ze haar partner er wel heel graag bij hebben of wil de partner zelf er graag bij betrokken zijn. 

Nu je de belangrijkste dingen rondom het organiseren van een babyshower weet, kun je meteen aan de slag. Heel veel succes en vooral veel plezier!

Check hier onze andere blogs!