Help! Mijn baby is extreem vroeg wakker: 4 tips

Als je kindje net is geboren, dan is de kans groot dat je een aantal keren in de nacht je bed uit moet. Vanaf ongeveer een half jaar slapen baby’s gemiddeld vijf uur achter elkaar door. Na een jaar slapen ze gemiddeld acht tot negen uur door. Het kan natuurlijk voorkomen dat jouw kindje moeite heeft met dit ritme, waardoor je alweer vroeg gewekt wordt. Dat kan verschillende oorzaken hebben, je baby kan het bijvoorbeeld te koud of juist te warm hebben. Maar het kan ook zijn dat je kindje honger heeft of gewoon minder slaap nodig heeft. Dat is heel normaal, maar toch kan het als ouder best vervelend zijn. Daarom hebben we verschillende tips voor je verzameld om je kindje goed door te laten slapen. Benieuwd naar deze tips? Je leest ze in deze blog. 

Zorg voor een ritme

Rust, reinheid en regelmaat. Dat is wat ze altijd zeggen én dat klopt! Een baby heeft voldoende rust nodig om te kunnen groeien en om de dag te verwerken. Ook is reinheid van essentieel belang om de gezondheid te bevorderen. Tot slot is regelmaat voor een baby ook erg belangrijk. Kindjes leren namelijk al heel veel nieuwe dingen op een dag dus voor hen is het ook fijn als er bepaald patroon is. Door een vast dag-en-nachtritme aan te bieden, weet jouw kindje wat hij of zij kan verwachten doordat het steeds weer terugkeert. 

Zorg voor een donkere kamer 

Om je kindje voldoende rust te geven is het belangrijk om de kamer, waar je kindje in slaapt, voldoende donker te maken. Dit is ook belangrijk als je baby overdag gaat slapen in bed. Als de kamer donker is wordt hij of zij niet wakker van het daglicht. Donkere ruimtes stimuleren de aanmaak van melatonine, waardoor je slaperig wordt. Na zoveel uur kom je in een lichtere slaap, waardoor je sneller wakker wordt van licht of geluid. 

Houd je overdag aan een slaapschema 

Zoveel mogelijk dezelfde bedtijden hanteren zorgen ervoor dat je kunt voldoen aan de regelmaat voor je kindje. Regelmaat geeft veiligheid en rust, waardoor je gemakkelijker zelf in slaap komt. De biologische klok van jonge kinderen worden hierop ingesteld. In het begin zullen jullie samen moeten wennen aan het ritme. Probeer toch om geen veranderingen aan te brengen in deze periode. Je kindje zal rustiger en sneller tevreden zijn als je een bepaald ritme aanhoudt. Slaapt je kindje overdag veel? Kijk dan of het mogelijk is om je kindje iets minder te laten slapen zodat er in de ochtend iets langer word uitgeslapen. 

Volg je intuïtie 

Ondanks dat er veel verschillende slaapschema’s online staan voor baby’s, is ieder kindje natuurlijk uniek. Het volgen van je intuïtie kan je helpen om je baby nog beter te leren kennen, waardoor je makkelijker kunt bepalen wat het slaapritme is. Je leert je kindje te begrijpen en voelt aan wat goed is. Dit heeft vaak wel tijd nodig, maar gun jezelf die tijd, dan zul je meer rust ervaren. Dit zal mogelijk ook bijdragen aan minder vroege ochtenden. 

Al met al zijn er verschillende tips die je kunt volgen om ervoor te zogen dat je kleintje minder vroeg wakker wordt. Maar wees jezelf er wel bewust van dat ieder kindje anders is en dus ook andere behoeftes heeft. Merk je dat de tips niet werken? Dan bestaat ook altijd de mogelijkheid om een slaapcoach in te schakelen.

Check hier onze andere blogs!