Babyshowerkoekjes: overheerlijke pindakaaskoekjes voor jouw babyshower!

Koekjes bakken is een leuke en vooral lekkere bezigheid. En pindakaas is een heerlijk ingrediënt.

Pindakaas is namelijk niet alleen lekker als broodbeleg. Je kunt met pindakaas heerlijke snacks maken! Voordat wij dit heerlijke koekjes recept met jou delen hebben we twee feiten over pindakaas voor jullie op een rijtje gezet.

Pinda feitjes!:

  • Een pinda is eigenlijk geen noot, maar een peulvrucht
  • Voor 500 gram pindakaas zijn ongeveer 1100 pinda’s nodig

Zelf pindakaas maken

Hoe meer lekkere en gezonde pindakaas er wordt gegeten hoe beter wij dat vinden! Pindakaas moet op het voetstuk worden gezet dat het verdient. Zelf pindakaas maken is super makkelijk, nog zoiets moois van pindakaas! Lees hieronder de bereidingswijze in 6 duidelijke stappen.

Dit heb je nodig:

  • 400 gram ongezouten pinda’s
  • Indien gewenst: snufje zeezout (minitheelepel)
  • 1 eetlepel kokosolie (zonnebloemolie of olijfolie mag ook)
  • Indien gewenst: je favoriete combinatiesmaak, bijvoorbeeld honing of hagelslag

Stap 1: De pinda’s 

Helaas zijn de lekkerste pinda’s voor het pindakaas maken, zogenaamde runner type (hele kleine pinda’s), zeer moeilijk te verkrijgen. Je hebt kans dat een notenspeciaalzaak deze heeft maar zelfs daar is het lastig. Als je er toch bent vraag dan ook om ongebrande pinda’s, dan heb je de ultieme basis voor de lekkerste pindakaas te pakken. 

Stap 2: Het roosteren 

Ongebrande pinda’s mag je 16 minuten op 180 graden branden, op een vlakke bakplaat. Iets korter of langer kan, hangt er vanaf hoe donker gebrand je lekker vindt, experimenteer hier mee. Normale pinda’s die al gebrand zijn mag je evengoed nog even 5 minuten op 180 graden op een bakplaat nabranden, meestal zijn ze licht gebrand. Het geeft een lekkerdere smaak als ze vers gebrand zijn. Zelf vinden wij donker geroosterd het lekkerst. Let op, haal ze er tijdig uit want ze garen zeker nog 5 minuten na en worden dus ook nog donkerder / gebrander. 

Stap 3: Het malen / blenden 

Als je thuis een vijzel hebt kun je de pinda’s echt volledig malen, dan is de pindakaas super smooth. Bij het blenden of in de keukenmachine heb je eigenlijk allemaal minuscule stukjes pinda maar dat is ook heel lekker. Voeg in dat geval eerst de olie en eventueel het zout toe, dan geleidelijk de pinda’s. Maal de pinda’s tot het een volledige egale massa is, in de keukenmachine of blender zal dit ongeveer 7 minuten duren. 

Stap 4: Het mengen 

Wil je nog een ingrediënt toevoegen? Dan is dit het moment! Roer het er goed doorheen en bedenk dat veel ingrediënten bij elkaar het over het algemeen niet lekkerder maken. Net als teveel van 1 ingrediënt. Probeer beetje bij beetje of het nog lekker is. Om inspiratie op te doen kun je ons testpakket met 10 verschillende smaken proberen. Heb je een topper bedacht? Laat het ons vooral weten! 

Stap 5: De perfecte afronding na het pindakaas maken 

Zelfgemaakte pindakaas is het allerlekkerst op een snee brood dat net uit de oven komt met een dikke laag roomboter, poeh! Je hebt net een pot pindakaas gemaakt die: *geen palmolie bevat *zoutarm is *geen stabilisatoren bevat *geen suiker bevat. Na gedane arbeid is het goed rusten! 

Stap 6: Houdbaarheid 

Bewaar je pindakaas in een goed afsluitbare pot. Let er goed op dat zelfgemaakte pindakaas een stuk minder lang houdbaar is dan gekochte. Een maand is ongeveer de grens. Vers eten is natuurlijk het lekkerst! Wil je het toch wat langer bewaren? Zet het dan goed in de koelkast, dat rekt de levensduur met een week.

Pindakaaskoekjes

Deze pindakaaskoekjes zijn intens lekker! Met dit heerlijke recept kun je 20 heerlijke koekjes maken. 

Dit heb je nodig:

  • 180 gram bloem
  • 1 theelepel baking soda
  • 240 gram pindakaas
  • 60 gram ongezouten roomboter
  • 90 gram bruine basterdsuiker
  • 100 gram kristalsuiker
  • Snufje zout
  • 2 eieren
  • 1 theelepel vanille-extract
  • 200 gram chocolade

Dit recept is erg makkelijk en erg lekker. Verwarm de oven voor op 175 graden. Meng in een kom de bloem met de baking soda. Meng vervolgens in een andere kom de boter, pindakaas, kristalsuiker en de bruine basterdsuiker met een mixer. Zodra de massa een beetje luchtig is, kun je eieren, zout en het vanille-extract toevoegen. Mix dit goed door elkaar. Voeg in delen jouw bloem en baking soda mengsel toe en mix dit op lage snelheid door. Is jouw mengsel dik? Spatel de gehakte chocolade door het koekjesdeeg heen. 

Maak nu mooie hoopjes en leg deze op de met bakpapier beklede bakplaat. Zet de koekjes 14 minuten in de oven. Laat de koekjes nog even afkoelen en dan… genieten maar!

Check hier onze andere blogs!